Menu Close

ගෝනා (Cervus unicolor)

මෙරටදී හමුවන මුව පවුලේ විශාලතම සාමාජිකයා වන ගෝනා දිවයින පුරා තරමක විශාලත්වයෙන් යුතු වනාන්තර හෝ තෘණ භූමි ඉතිරි වී ඇති ප්‍රදේශ වල හමුවේ. එහෙත් නීතිවිරෝධී දඩයම් කිරීම් හේතුවෙන් අද වන විට ආරක්ෂිත වනෝද්‍යාන වලට පමණක් සීමා වූ සත්වයෙක් බවට පත් වී ඇත. විශාල ප්‍රමාණයේ රංචු වශයෙන් අද වන විට ගෝනුන් හමුවන්නේ මහඑලිය හෙවත් හෝර්ටන්තැන්න වනෝද්‍යානයෙන් පමණි.
මිනිසා හැරුන විට ගෝනාට සිටින ප්‍රධානතම ස්වභාවික සතුරා කොටියාය, එහෙත් කිඹුලන්, පිඹුරන් සහ නරියන් ගෝන පැටව් ඇතැම් අවස්තා වලදී ගොදුරු කරගනී. ප්‍රධාන වශයෙන් රාත්‍රී කාලයේ හැසිරෙනගෝනුන් විවිධ තෘණ වර්ග, මෙන්ම ගස් වල කොළ වර්ග සහ රිකිලිද ආහාරයට ගනී  (නමුත් හොර්ටන්තැන්න වනෝද්‍යානයේදී උදැසන සහ හවස් කාලයේ ක්‍රියාකාරි වන ගෝන රංචු දැකිය හැක. ) .

හොර්ටන්තැන්න වනෝද්‍යානයේ ගෝනුන් පිළිබඳව වූ විඩියෝව නැරඹීමට >>
English Post >>

%d bloggers like this: